Jak zachovávat Sabat?

24.09.2011 08:27

Jak zachovávat Sabat?


"Jestliže odvrátíš od soboty nohu svou, abys nevykonával líbosti své v den svatý můj, anobrž nazůveš-li sobotu rozkoší, a svatou Hospodinu slavnou, a budeš-li ji slaviti tak, abys nečinil cest svých, ani vykonával, co by se líbilo, ani nemluvil slova: Tehdy rozkoš míti budeš v Hospodinu, a uvedu tě na vysoká místa země, a způsobím to, abys užíval dědictví Jákoba otce svého; nebo ústa Hospodinova mluvila." Izaiáš 58,13.14

Když jdeme k Bibli pro odpověď, nacházíme tyto následující důležité pokyny pro zachovávání Sabatu:

Nečinil cest svých: To znamená vyhnout se veškeré práci, kterou obvykle vykonáváme během zbývajících dnů týdne (práce, studium, vaření, úklid, TV, domácí práce, atd...) Posvátné hodiny Sabatu se mají strávit pobožností, společenstvím, konáním dobra těm, kdo jsou v nouzi a svědectvím druhým.

Nevykonával, co by se líbilo: To znamená, že bychom neměli vyplnit svaté hodiny Sabatu činnostmi volného času, spánkem, společenskými návštěvami, atd... Všechny tyto aktivity by měly být vykonány během zbývajících šesti dnů týdne.

Nemluvil svá vlastní slova: O čem běžně hovoříme během šesti dnů týdne, bychom neměli hovořit během posvátných hodin Sabatu: konverzace o politice, práci, rodinné rozhovory, atd... Musíme si uvědomit, že hodiny Sabatu nám nejsou dány k tomu, abychom je promarnili, ale patří Yahuwahovi a mají se strávit, jak On požaduje.

Pro ty, kdo zachovávají Sabat v souladu s božským návodem, je dáno nejobdivuhodnější zaslíbení: "uvedu tě na vysoká místa země, a způsobím to, abys užíval dědictví Jákoba otce svého." Izaiáš 58,14. Dědictví Jákoba znamená věčný život.

Dříve než začne Sabat, mysl stejně jako tělo by měly být vzdáleny světských věcí. Yahuwah ustanovil Jeho Sabat na konec šesti pracovních dní, aby se lidé mohli zastavit a zvážit, co během toho týdne získali v přípravě na čisté království, které nepřipouští žádného přestupníka zákona. Každý Sabat bychom měli pohlížet zpět na uplynulý týden, vidět duchovní zisky a uvědomit si ztráty, abychom se mohli z nich poučit.

Když přichází západ slunce, nechť se členové rodiny shromáždí ke čtení Yahuwahova slova, ke zpěvu a modlitbě. Měli bychom opustit naší běžnou činnost a strávit čas v meditaci a pobožnosti. Než zapadne slunce, odložme stranou veškerou světskou práci a všechny světské tiskoviny z našeho dohledu. Rodiče, vysvětlete vaší činnost a účel svým dětem a nechť se podílejí na vaší přípravě k zachovávání Sabatu dle tohoto přikázání. Měli bychom bedlivě strážit okraje Sabatu. Pamatujte si, že každá chvíle je zasvěcená, svatý čas.

V Jeho vlastní den On uchoval příležitost pro rodiny, aby měla společenství s Ním, požitek z přírody a mezi sebou navzájem. Rodiče by měli strávit Sabat odpoledne se svými dětmi. Často má Sabat pro děti malý význam, pokud jsou ponechány o samotě, aby si hrály nebo se zabavily podle libosti. Pokud ponechány o samotě, děti ztratí klid a začnou si hrát nebo se zapojí do nějakých neplech. Takto pro ně Sabat nemá žádný posvátný význam. Část dne určena pro rodinu by měla být nejposvátnější a nejvzácnější částí ze všech hodin Sabatu. Měla by zahrnovat všechny členy rodiny, mladé i staré.

Po nějakou dobu tohoto dne by všichni měli mít příležitost být venku v přírodě, kde mohou učinit hodně pro vyvýšení Sabatu se svými rodinami a učinit jej nejradostnějším dnem týdne. Měli bychom věnovat čas našim dětem a učinit pro ně Sabat zajímavým. To bude mít na ně šťastný vliv.

Nikdo by si neměl myslet, že může strávit tento posvátný čas neprospěšným způsobem. Není to uctěním Yahuwaha, pokud zachovavatelé Sabatu spí po většinu hodin Sabatu, v čas, který si On zvolil, že stráví s námi. Takto zneuctívají svého Stvořitele a skrze své skutky říkají, že ostatních šest dní je pro ně příliš vzácných, než aby je strávili odpočinkem.

Vařit by se mělo v den příprav - den před Sabatem.

"Ty pak mluv k synům Izraelským a rci: A však Sabatů mých ostříhati budete. Nebo to znamením jest mezi mnou a vámi po rodech vašich, aby známo bylo, že já jsem Yahuwah, kterýž vás posvěcuji." Exodus 31,13.

Zachovávat všechna přikázání Yahuwaha znamená věčnou spásu. To zahrnuje i Sabat, Jeho svatý den. Yahuwahovo zaslíbení zní: "Ty, kdo mě ctí, totiž poctím." 1. Samuel 2,30.